Wat is een passiefhuis?

Het passiefhuisconcept is de bouwstandaard voor de toekomst. Het is een unieke kans voor ons om ons te onderscheiden met nieuwe bouwtechnieken en een uitstekend voorbeeld van duurzaam en verantwoord ondernemerschap. Dankzij de opleiding en certificering van een aantal medewerkers bij Kimsma.

Een passiefhuis is iets heel anders dan de populaire kreet energie nul woning. Een energie nul woning produceert evenveel energie als dat hij verbruikt. Maar zo’n woning zou dus best nog wel veel kunnen verbruiken, als dat maar gecompenseerd wordt middels energie-opwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen en/of een warmtepomp.

Een passiefhuis is zo goed geïsoleerd dat er (bijna) geen energie nodig is om het huis te verwarmen. In simpele taal betekent het dat een woning van 100m2 met een haardroger verwarmd zou kunnen worden. Maar in de praktijk wordt er een ventilatiesysteem aangelegd met naverwarmers in de toevoerbuizen, en dat is voldoende om de woning behaaglijk warm te krijgen.

 

Een aantal aandachtspunten bij het bouwen van een passiefhuis

 • In de ontwerpfase dienen architect, aannemer en installateur samen te werken om tot een optimaal ontwerp te komen wat ook echt als passiefhuis kan worden gebouwd.
 • Een compacte gebouwvorm ontwerpen om energieverlies te minimaliseren.
 • Er is een speciaal rekenpakket (PHPP) ontwikkeld om tijdens het ontwerpen te toetsen of je aan de passiefnormen kunt voldoen.
 • Thermische bruggen, (lekken in de isolatieschil) uitsluiten in de ontwerpfase.
 • Raamopeningen, in de juiste afmetingen, zongericht bouwen om ’s winters te profiteren van zoninstraling van de laagstaande winterzon. De ultieme warmtebron is natuurlijk de zon, en alleen de zon gaat voor niets op.
 • Zomernachtventilatievoorziening om het huis te koelen op warme dagen. Geen airco want dan ben je niet meer passief bezig!
 • Isolatie met een zeer hoge isolatiewaarde toepassen en daarbij is een zorgvuldige uitvoering van de isolatieschil erg belangrijk. Elk kiertje is uit den boze!
 • Luchtdicht bouwen middels aftapen van bouwnaden bij kozijnen, dakaansluitingen etc. Veel energie gaat in de reguliere bouw verloren door niet luchtdicht bouwen.
 • In Nederland is dubbelglas algemeen ingeburgerd, maar een passiefhuis heeft zelfs driedubbel glas. Dit voorkomt koudeval langs de ramen en verhoogt daarmee de behaaglijkheid wat er toe leidt dat men een iets lagere temperatuur dan in een gewoon huis als aangenaam binnenklimaat ervaart.
 • Door het luchtdicht en kierdicht bouwen is er extra aandacht nodig voor de luchtverversing in de woning. Dit gebeurt middels een warmte-terug-win-ventilatiesysteem (WTW-ventilatiesysteem), want natuurlijke ventilatie via ramen is onvoldoende geworden door de goede isolatie en luchtdichting.
  Veel mensen denken dat het verboden is om ramen te openen. Dit is niet het geval. In het WTW-ventilatiesysteem worden na-verwarmers geplaatst om de toevoerlucht bij te verwarmen. De afvoerlucht gaat door een soort warmtewisselaar langs de toevoerlucht en verwarmd de toevoerlucht daarmee alvast weer iets voor. Een voorbeeld van optimaal gebruik maken van de opgewekte warmte.

Zoals u ziet vraagt het extra aandacht en ook specifieke kennis om een passiefhuis goed te kunnen bouwen. Daarom is deze certificering ook zo belangrijk. En niet alleen voor de passiefwoning die wij gaan bouwen. Ook voor alle andere bouwprojecten waarbij energieverlies tot een minimum beperkt moet worden.

 

certificaat passive house tradesperson

Bron: Berend Reitsma

Gecertificeerd medewerker, Kimsma Bouwbedrijf

Meer weten over dit project of iets heel anders?

Neem contact met ons op

Pin It on Pinterest